Fisksoppa red curry

 
FISKSOPPA red curry
2-4 port.
 
2 st laxfiléer
2 st torskfiléer
citronpeppar
 
2 st burkar med kokosmjölk
4 st potatisar (fast)
1 st stor msk röd curry paste
½ gullök eller 5 st stjälkar salladslök
½ lime
½ citron
 
½ krm salt
½ krm ingefärspulver 
1 krm thaisalt.
 
Thaisalt kanske inte är det helt korrekta namnet på saltet, men det finns i thailändska och asiatiska affärer. Det fina med det saltet är att det smakar både sött och salt och lyfter därför smakerna.
 
Börja med att sätta ugnen på 150 grader. Skär sedan fiskfiléerna i tärningar och lägg dem i en ugnsform med lite mellanrum mellan varje bit. Krydda med citronpeppar och pressa saften från den halva citronen över fisken. Tillaga sedan i ugnen i ca 10 minuter.
 
Medan fisken tillagas ska vi göra själva soppan. Hacka löken i bitar, inte allt för små. Skala potatisen och skär dem i munsbitar. Fräs sedan på löken i en kastrull, se till att den inte bräns. Lägg i potatisen och häll sedan över kokosmjölken. Låt koka upp och tillsätt sedan röd curry paste och lime. Jag brukar pressa i all juice och sedan lägga ned limen, med skal och allt, bara för att den ska ge ifrån sig mer smak.
Pudra soppan med ingefära, salt och thaisaltet.
Låt småkoka i ca 8-10 minuter.
 
När fisken är klar kan du ta ut den ur ugnen och ställa den åt sidan. Soppan är klar när potatisbitarna är mjuka.
Lägg då upp portioner av fiskbitarna i skålar och håll soppan över med en slev. Dekorera med något grönt :)
 
Denna soppa passar perfekt som förrätt (ca 4st) eller huvudrätt (ca 2 st).
 
Smakrikt, hett och supergott!!
 
 
 

GÄSTBLOGGARE: Joel del Pilar

Det är inte bara jag i den här familjen som gillar att laga mat, utan min älskade make är riktigt duktig (när jag väl ger honom chansen). Igår gjorde han en enkel men helt underbart god brushetta på sitt eget vis.Så jag lämnar över ordet till honom.
 
.
Ja som sagt, det är ju inte bara fru del Pilar som kan laga mat. När chansen ges dvs när Stephanie ligger sjuk då får jag tillträde till det åtråvärda köket ;)
Inte för att jag är en mästerkock i något avseende men jag har iaktagit min fru och snappat upp ett och annat. För att göra en förkylning lite mer lättsam bestämde jag mig för att bjuda på en Brushetta.
 
Brushetta är lätt att göra, tar inte så lång tid och passar jättebra på sommaren då det inte är så "tungt" att äta.
 
 
SOMMAR BRUSHETTA ala del Pilar
 
2 paprikor (en gul, en röd)
5 Tomater
1 st knippe salladslök
4 msk olivolja
Salt
Peppar
 
Grekiskt lantbröd
Olivolja (för stekning)
1-2 Mozzarella ostar
 
Du gör brushettan i tre moment.
1. Det första vi ska göra är att skära upp paprikan, tomaten och salladslöken. Skär allt i "tärningar", bitarna ska inte vara förstora för då blir det svårt att tugga senare.
 
När du skurit upp paprikan, tomaten och salladslöken lägger du allt i en bunke. salta och peppra efter smak (jag använde ca 4 krm av varje) och ha i 2 msk olivolja. Blanda allt väl och smaka av, salta och peppra om det behövs. Nu är våran röra klar!
 
2. Nu ska vi steka lantbrödet. Skär upp brödet i skivor ca 3-4 cm tjocka och pensla på olivolja på båda sidorna (som att bre smör på fast du använder olja, täck så mycket det går). Stek sedan på varje sida tills det blir en gyllenbrun färg. Röran vi gjorde i moment nr 1 kommer räcka till ca 10-12 skivor, beroende på hur mycket du vill ha på varje.
 
3. Nu ska vi lägga upp!! Skär Mozzarellaosten i skivor och lägg 1-2 skivor på varje brödskiva. Använd sedan en sked för att ösa upp av röran på brödskivorna och voila! Brushetta is done!
 
 

Sparris risotto

Hej alla hungriga läsare!
Det är så roligt att ni läser och även lämnar kommentarer på mina inlägg och recept. Fortsätt gärna med det så att jag vet att recepten fungerar för andra än mig :)
 
För några dagar sedan lagade jag en helt fenomenal rätt som jag äter allt för sällan. Det blev en sparris risotto med smak av vitt vin och massor av parmesanost. Den här rätten passar perfekt som förrätt, som tillbehör till fisk och kyckling eller ensam som huvudrätt. Jag missade att spara en hel sparris till garnering, men det är ett tips jag vill ge dig. Dela sparrisen i mitten och stek på den i olivolja och lägg sedan på toppen av risotton.
 
 
 
 
RISOTTO aspargus
4 port.
 
1 dl olivolja (för stekning)
4 dl Zeta Carnaroli ris
1,3  dl varm grönsaks- eller kycklingbuljong (ca 3 st tärningar)
2 dl torrt vitt vin
2,5 dl fint rinven parmesan ost, gärna lagrad 14 månader
3 msk god olivolja (gärna någon lyxig sådan)

1 knippe färsk sparris
2 msk olivolja (för stekning)
 
Risotto kan vara super enkelt och jätte svårt att göra beroende på i vilken ordning man gör alla olika momenten. För att göra det så enkelt som möjligt kan du börja med att förbereda buljongen. Måtta upp 1,3 dl vatten och lägg i 3 st tärningar av den buljong du vill använda, låt koka upp och sedan sjuda.
Jag använder inte lök i min risotto, men om du gillar lök så kan du börja med att finhacka 2 st scharlottenlökar och fräsa på dem mjukt i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna med 2 dl olivolja. Löken ska inte få färg utan bara bli mjuk. Måtta upp och häll i 4 dl av carrnaroli riset. Stek riset tills att det är torrt, men inte bränt. Häll på det vita vinet, rör om,(njut av doften) och låt det få ånga bort helt.Jag föredrar riktigt vin för smakens skull, men har du inte åldern inne så går det lika bra med matlagningsvis. Häll sedan i 5-6 dl av den varma buljongen och rör om, fortsätt sedan med 1 dl i taget så att riset suger åt sig buljongen. Detta tar ca 25-30 minuter.
 
Under tiden kan du skala sparrisen lätt, enbart för att slippa känslan av skal från sparrisskälken och sedan dela dem i 4 cm bitar. Stek på sparrisen med 2 msk olivolja i en separat stekpanna tills att de blir varma.
 
Fortsätta att röra om i risotton så att den inte bräns vid. Smaka av då och då så att riset inte blir överkokt, det ska vara mjukt men med ett tydligt tuggmotstånd. När buljongen är slut och riset har blivit krämigt ska det bli ännu krämigare och godare. Tillsätt parmesanosten och 3 msk av den goda olivljan och rör ned. Lägg i sparrisen och rör ned dem i hela risotton. Smaka av med salt och peppar, välj svart- eller vitpeppar efter din egen smak.
 
Lycka till och smaklig måltid!
 
 
 
 

Stephanies Kök

Mat i alla slags former har i alla tider varit ett hett ämne. I denna blogg kommer jag att publicera olika recept på förrätter, varmrätter, desserter och andra bakverk. Jag ser matlagning och bakning som en passion i livet. "Att laga mat ger mig vila" brukar jag säga till min man. Jag hoppas att jag med denna blogg ska kunna inspirera dig, oavsett om du är van att stå i köket eller ej. ♥Love/Stephanie♥

RSS 2.0