America. Oh! America.

Underbara lördag! Veckan gick förbi som en stormvind, det kan delvis bero på att jag drog på mig en förkylning förra helgen som gjorde mig sängliggandes större delen av veckan! Till den stora glädjen blev jag betydligt mycket bättre igår och kunde vara med på vår inplanerade girlsnight!

Igårkväll blev det en riktigt mysig tjejkväll med sleep-over! Pyjamasen var på och bordet var överfullt av alla onyttigheter man kan tänka sig! Däremot började vi med att äta fruksallad med vispad grädde och det la sig som en stor klump i magen, men lika bra var väl det!

 

En brunch med American Pancakes, hallon, hemmagjord hallonsås och sirap fick kompensera det nästan orörda godis- och snacksbordet från gårdagen!

 

 

 

AMERICAN PANCAKES chic edition

6-8 st

 

3½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

2 msk strösöcker

2 tsk vaniljsocker

2 msk smör

2½ dl mjölk

1 ägg



Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke: vetemjöl, bakpulver, strösocker och vaniljsocker.

Smält smöret i en kastrull, vispa ihop det med mjölken och ägget och rör sedan ned det i bunken med de torra ingredienserna,

Grädda dina American pancakes i en stekpanna med smör till dess att de är gyllenbruna. Lägg dem på ett serveringsfat och pudra lätt med florsocker. Servera dem med färska bär, sirap, och hallonsås. Det är även super gott med en klick vaniljglass på toppen av allt!

 


Hemmagjord hallonsås

250 g frysta hallon

2 tsk strösocker

1 tsk vaniljsocker


Värm hallonen i en kastrull, mosa dem gärna med en slev när de har börjat tina. När hallonen har blivit helt smälta kan du tillsätta strösocker och vaniljsocker. Låt såsen sjuda i ca 1 minut!

 

Smaskens! ;)

 

En turk på burk smakar...GOTT!

Jag var i onsdags inne på det här med frukost och alla oändliga alternativ som finns att välja mellan! Vad vill man egentligen att frukosten ska innehålla? Den ska väl helst av allt vara mättande, god och samtidigt hälsosam!

Något som är enkelt, nyttigt och super gott är att blandra frukt med turkisk yoghurt. Som du kanske märker så använder jag turkisk yoghurt till mycket, men det är för att det fungerar till nästan allt, det ger en mild men samtidigt syrlig smak!

Turkisk Yoghurt innehåller mycket fett och proteiner vilket bl.a. gör att man behåller mättnadskänslan längre.

 

 

KANELSLUNGADE ÄPPELBITAR TURKISK YOGHURT

1½ dl Turkisk yoghurt

1 Äpple (välj din favoritsort)

Malen kanel

 

Du kan själv välja om du vill skala äpplet eller behålla skalet på, allt efter din egen smak! Skär äpplet i små bitar och lägg sedan äppelbitarna i en bunke. Pudra lätt med kanel och rör runt med en sked så att alla bitar blir täckta med kanel.

 

Lägg upp turkisk yoghurt i en skål och toppa med dina kanelslungade äppelbitar!

 

 

Choklad + Mjölk = ♥

Snart har ännu en fantastisk dag passerat och helgen närmar sig med stormsteg! Igår kväll när Joel kom hem från jobbet så tog vi en stund att sitta i soffan och bara mysa. Jag ville testa att göra riktig varm choklad, och det blev riktigt gott! Enligt Joel smakade det mer "vuxet", och jag kan inte annat än att hålla med. Det blev en krämig och fyllig choklad smak. Have a try!! :)

 

VARM CHOKLAD på ett vuxet sätt

4 koppar (mellanstora)

200 g Choklad (55%, Odense Marcipan)

6 dl mjölk

1 tsk vaniljsocker

2 tsk strösocker

 

Jag måste börja med att säga att chokladen och mjölken ska värmas separat, annars kommer det att skära sig!

Smält chokladen i en bunke eller djup tallrik i ett vattenbad (varmt vatten i en kastrull) Vattnet ska inte koka men vara väldigt varmt. När chokladen är smält ska vaniljsockret och strösockret tillsättas. Dra därefter ned värmen och låt kastrullen stå på eftervärme för att hålla chokladen varm. Använd en kastrull för att värma upp mjölken, den ska vara på gränsen till att börja koka. När mjölken är uppvärmd kan du hälla i/skrapa i chokladen, använd gärna en slickepott för att få med så mycket som möjligt.

Vispa ihop och låt drycken få gosa till sig någon minut!

 

Servera helst med vispad grädde!!

På bilden använde jag lite turkisk yoghurt och vaniljsocker som jag vispade ihop för att vi inte hade någon grädde hemma! Det är bara fantasin som stoppar oss! ;)

 

 

 

En bulle till frulle

Det är ju alltid lika kul att piffa till frukosten lite, och det finns ju väldigt många olika sorters frukost att välja på. Det kan vara allt ifrån äggröra, bacon, toast, gröt, yoghurt, fil eller kaffe och knäckemacka eller mjuk macka! Jag är helt såld på Leksands knäcke med smör och ost! Jag skulle kunna äta det morgon, middag, kväll, men tyvärr håller det ju inte i längden! :) Men när man har lite tid över, eller i alla fall kan unna sig att ta lite extra tid så kan man slänga ihop några goda scones! Det kanske är något du ofta gör? Men för dig som inte gör det så har du lite inspiration här!

 


KLASSIKSA SCONES i en ny form

6 st

 

100 g smör (rumstempererat)

3 dl mjölk

7-8 dl mjöl

4 tsk (tesked) bakpulver

1 tsk salt

 

Börja med att blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär sedan det rumstempererade smöret i bitar och blanda ned i bunken. Finfördela smöret med fingrarna tills det blir en smulig massa, gärna grynig. Tillsätt mjölken och arbeta ihop degen tills att den är formbar, knåda inte i onödan.

Ta fram en muffinsplåt och smöra formarna i plåten. Sedan ska degen formas till 6 st runda bullar. För att få en jämn och fin yta så kan du skölja händerna i kallt vatten mellan varje rullning. Lägg sedan ned bullarna i varje smörad form. Grädda i ugnen i 250 graden i ca 10 min, tills att bullarna fått en fin, brun färg.

(För dig som nu inte har en sån här muffinsplåt så går det lika bra att lägga bullarna direkt på en smörad plåt eller på en plåt med bakplåtspapper. Ett tips är då att göra  dem mindre, i stället för 6 st bullar kan du rulla 10 st.)

Scones har sitt ursprung i Storbrittanien, närmare bestämt kommer bakverket ifrån Skottland! Traditionellt serveras scones tillsammans med afternoon tea, men det går lika bra att servera dem till frukost eller brunch.

Servera alltid scones nygräddade och varma med smör, ost och marmelad eller cream cheese och marmelad, personlig favorit är hallonmarmelad!


Good day!


Sverige/Frankrike - nästan!

I helgen var jag och min älskade make i Örebro och hälsade på min familj som bor där. Det har nästan gått 2 år sedan jag var där sist, tiden verkligen springer iväg! Vi lämnade Stockholm på lördag morgon då det var snökaos överallt, men ju närmare Örebro vi kom desto vackrare väder blev det. Örebro sägs vara Sveriges svar på Florence, och för er som inte har varit där så är det en väldigt fin stad! När vi kom fram fick vi slänga av dunjacka och vinterkängor och byta till skinnjacka, converse och solglajjor (fick ett par super snygga av min syster!) Det var en sjukt härlig känsla av att ha hamnat helt rätt! :)

 

På kvällen lagade min pappas fru en helt fantastisk lax till middag! Det är den jag har inspirerats av till det recept jag delar idag! Hon serverade den med bulgursallad, men jag tänkte testa något nytt. Jag hamnade framför "Halv åtta hos mig" igår då var det en kille som gjorde hasselbackspotatis och det såg ju riktigt smarrigt ur, så det vill jag servera denna lax med!

 


TIMJAN- & CITRUSLAX med CONFITERAD HASSELBACKSPOTATIS

4 port.

 

Lax

4 st Laxfiléer (färska eller upptinade)

½ kruka med färsk timjan

1 citron

Salt & svartpeppar

 

Confiterad hasselbackspotatis

8 st mellanstora, potatisar (fast potatis)

200 g smör

 

En fantastisk, kall sås

3 dl turkisk yoghurt

½ kruka färsk timjan

 

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Lägg laxfiléerna på en plåt med bakplåtspapper. Riv av citronzest från hela citronen med hjälp av ett rivjärn. Citronzest är det yttersta på skalet av citronen, enbart det gula och inget vitt! Dela sedan citronen och pressa juicen över alla filéerna. Toppa varje filé med citronzest. Ta krukan med timjan och finhacka, använd hälften till att lägga på varje filé på plåten. Krydda med salt och peppar.

Skala potatisen och skär sedan tunna skivor, men inte helt igenom. Skivorna ska vara ca 3 mm breda. Smält smöret i en stekpanna och lägg sedan i potatisen med de skårade sidorna nedåt. Låt dem ligga i ca 5 minuter och vänd dem sedan, och låt dem ligga 5 minuter till på andra sidan. Dra sedan ned värmen och lägg tillbaka dem med en skårade sidan nedåt. Använd en slev för att confitera potatisen. Att confitera betyder att man kokar någonting långsamt i fett och öser fettet över det man kokar. Det är väldigt vanligt med confitering i det franska köket. Confitering liknar fritering men skiljer sig på det sättet att det sker vid lägre temperatur och under längre tid.

 

Potatisen behöver ca 20 minuter till i stekpannan och under tiden ska laxen in i ugnen. Laxen behöver ca 15 minuter i ugnen för att bli genomstekt.

 

Den fantastiska, kalla såsen är super enkel! Blanda 3 dl turkisk yoghurt och den andra hälften av timjan i en skål och Voilá den är klar!

Glöm inte bort att ösa smöret över potatisen! Potatisen ska confiteras till dess att de fått en gyllenbrun och härlig färg. Är du osäker på om den är färdig kan du smaka av en liten bit av den största potatisen, det är tillåtet!! ;)

 

 

Lägg upp allting så fint du kan på en vacker tallrik och servera med en generös klick timjansås!

 

Bon appétit!

 

 

Snabbmat eller snabb mat?!

Tiden går så fort!! Det har redan gått 3 veckor sedan jag startade bloggen, dock var den då inofficiell. Men nu har jag vispat till mig och ska ta tag i det här!

Senaste tiden har jag faktiskt inte haft så mycket tid över för matlagning (eller bloggande). Det har varit skola och jobb som har ätit upp min tid, men sånt är livet! Och det är ju faktiskt också därför jag startar den här bloggen. Vem har tid att laga 3-rätters eller långkok varje dag?

Jag tycket att maten till vardags ska vara god, smakrik och enkel! "Äta bör man annanrs dör man" - det fick jag alltid höra som liten, och även fast det är klyschigt så ligger det faktiskt en sanning i det. Däremot borde maten vi äter tillagas med mer kärlek och eftertanke. Jag har ju förmånen att jobba i en matbutik så att jag dagligen kan handla mat om så behövs. Jag får även en liten inblick i hur vi svenskar egentligen äter.
Det jag ser är att många gärna köper färdiglagade rätter,både färska och frysta, sallader och mackor. Frågan är bara, vad beror detta på? Finns det så lite tid för matlagning? Hör det ihop med det stressade samhälle vi lever i? Jag tror faktiskt det, men hur lätt är det att ändra på hela samhället då? Inte spreciellt lätt. Däremot tror jag att om man tar sig lite mer tid i att laga mat, men framförallt tar sig tid att äta mat och njuta av den så skulle man inse att det är värt det!

Som sagt så har man ju inte all tid i världen, och det här receptet är supergott och går att göra på bara 10 minuter!!

 

 



BRUSHETTA på 10 min

2 port.


Färskt surdegsbröd, ljust eller mörkt
1 msk olivolja till stekning

4 st tomater
Färsk persilja
1 st vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1/3 citron (saften)
Salt & peppar

1 stekpanna
1 stektång
1 skål
1 skärbräda

1 kniv för grönskaker

1 brödkniv


Skär upp skivor av surdegsbröden, 4 st, och lägg dem tillsammans med olivolja i en het stekpanna. De ska stekas på båda sidorna tills de fått lite färg och yta. Hacka under tiden tomaterna i mindre bitar och finhacka persiljan och vitlöken. Blanda ihop allt i en skål. Pressa citronsaften i skålen och häll på olivolja. Salta och peppra efter smak.

Lägg brödskivorna på en tallrik och lägg sedan på tomat blandningen!

 

Låt det smaka!







Stephanies Kök

Mat i alla slags former har i alla tider varit ett hett ämne. I denna blogg kommer jag att publicera olika recept på förrätter, varmrätter, desserter och andra bakverk. Jag ser matlagning och bakning som en passion i livet. "Att laga mat ger mig vila" brukar jag säga till min man. Jag hoppas att jag med denna blogg ska kunna inspirera dig, oavsett om du är van att stå i köket eller ej. ♥Love/Stephanie♥

RSS 2.0