Orange city

Hej kära läsare, vem du än är :)

Jag ska sluta ursäkta mig för att jag missar att uppdatera bloggen, det blir bara så helt enkelt! :)

Jag och min man bestämde oss för 2 veckor sedan att börja äta LCHF fram till semestern, och det krävs verkligen diceplin ska jag säga, när man älskar att äta godis, kakor och annat mumsigt! Men det går faktiskt att njuta av livet ändå för när man äter LCHF kan man njuta av massa mat, så länge man drar ned på /tar bort kolhydraterna.

 

För övrigt så lovade jag att berätta hur det gick för min kära surdeg, och det var faktiskt så att den dog. Får göra ett nytt försök i framtiden!

 

Även om man inte äter LCHF så kan man göra detta recept som jag tänker bjuda på idag! Passar perfekt nu på sommaren om man vill ha någon varm mat!

 

 

CHICKEN orange m. smörtbrynt sparris

4 port.

4 st kycklingbröstfiléer (färska eller upptinade)

1 st apelsin

2 st vilöksklyfta

2 st apelsiner

3 dl vispgrädde

1 krm (kryddmått) cayennpeppar

1 msk soja (mushroom el. kikkoman)

 

2 st knippen sparris

50 g smör

 

Stek kycklingen i smör, salta och peppra med svartpeppar. Stek filéerna på ganska hög värme, de ska få mycket färg. När filéerna nästan är helt klara, efter ca 8 minuter kan du pressa ned två vitlöksklyftor. Använd en shaker med lock eller något liknande och häll i 5 dl grädde, rivet skal från en apelsin och saften från 2 hela apelsiner, 1 krm cayennpeppar, salt, svartpeppar och 1 msk soja. Skaka några sekunder till allt har blivit blandat. Slå sedan på allt över kycklingfiléerna. Låt kyckligen och såsen puttra på svag värme i ca 7-8 min.

 

Dela varje sparris i mitten (se bild) Använd en annan stekpanna till att bryna på sparrisen. Använd mycket smör men tänk på att 50g ska räcka till all sparris.

Lägg upp fint på tallrikar och servera!

Helg eller vardags torsk!

 

Nu var det ett tag sen jag var inne och uppdaterade här på bloggen!! Ibland blir det mycket i veckorna och 24 timmar känns ibland för lite på ett dygn. Men jag hoppas att de tidigare inläggen och recepten har inspirerat dig!

Idag bjuds det på ett LCHF recept! :)

 

 


ÅNGKOKT TORSK m. ÄGGSÅS

2 port.

 

2 torskfiléer (färska eller upptinade)

50 g smör

2 st scharlottenlökar

½ lime

Timjan

2 dl vatten

 

6 st ägg

50g smör

1 dl mjölk

salt & vitpeppar

 

Börja med koka 6 st ägg i 10 minuter, så att de är hårdkokta. Sedan kan du hacka scharlottenlöken fint. Smält 50g smör i en stekpanna och fräs sedan på löken. Tillsätt timjan och juice från en ½ lime, låt det fräsa ihop sig i ca 1 minut. Tillsätt 2 dl vatten och lägg sedan på torskfiléerna. Nu ska de ångas tills att de är klara. Du kan använda ett vanlig lock, gärna lite högre (ex. glaslock) som passar till stekpannan, eller så kan du använda en lika stor stekpanna som lock. Låt det stå slutet i ca 5 minter och ställ sedan av stekpannan från plattan, men låt locket eller pannan ligga kvar på i några minuter så att filéerna blir färdiga med hjälp av eftervärmen.

 

Skölj de kokta äggen i kallt vatten när de har kokat i 10 minuter, då slipper du bränna dig när du ska skala dem, plus att du "stoppar" kokningen. Använd en äggskärare för att dela äggen åt båda hållen, så att det blir som avlånga tärningar. Lägg 50g smör i en kastrull tillsammans med äggen och låt smöret smälta. Tillsätt 1 dl mjölk, salt och vitpeppar och rör ihop ordentligt.

Du kan avnänta skyn från fisken som sås, men det är också väldigt gott att toppa fisken med smält/skirat smör.

 

Ha en trevlig helg!!

 

 

 

 

 

 

Lättlagad, fräsch lunch!

Ännu en solig vårdag är här, jag njuter verkligen av att kunna gå i solen och strosa i jeansjacka!
Idag är jag ledig och kommer att ägna en del tid åt tvätt, men i kväll blir det god middag med min kära mor och små syrrorna, de är så underbara!!

För snart 2 dygn sedan satte jag igång en surdeg, det är första gången jag ska försöka mig på detta! Det är lite bubblor i den så jag hoppas att det börjar leva snart! Lite komiskt att man vill att något ska börja leva i köket egentligen! Men spännande är det ju och jag hoppas på några härliga surdegslimpor!
Jag läste i ett recept att om man vill göra riktigt gott surdegsbröd hemma så ska man baka med både surdeg och vanlig jäst, så vi får se hur det blir i slut ändan! Uppdatering av detta utlovas!! :)

Idag vill jag bjuda på ett recept på en super enkel lunch!

 

STEKT HALLOUMI m. tomatsallad

2-4 port.

1 pkt halloumi ost

1 pkt cocktailtomater

½ påse babyspenat


Vinegrette:

1 msk olivolja

1 tsk balsamvinäger

1 st vitlöksklyfta (ska pressas)

1 tsk timjan (torkad) använder du färsk timjan så kan du fyll 1 msk!

salt och peppar

Blanda allt i en liten skål eller ett glas och vispa sedan ihop med en gaffel.

 

 

Skär halloumi osten i ca 1-1½ cm breda skivor och stek sedan i en stekpanna med olivolja. Det ska bli en härlig färg på båda sidorna och för att få den färgen behöver osten stekas 1-2 minuter på varje sida. Stär upp cocktailtomaterna och blanda med babyspenaten i en bunke. Gör den goda vinegretten (recept ovan) och häll över salladen och blanda ihop!


Servera den stekta halloumin varm tillsammans med denna enkla och härliga sallad!
Denna anrättning fungerar lika bra till lunch som förrätt, men då i mindre portioner!

 

Fika med en touch av sommar!


Våren, den älskade våren är äntligen här! Så saknad och så efterlängtad! Vi får hoppas att den håller i sig och bereder en värmande väg för sommaren.

Något som, enligt min mening, måste vara bland det godaste som finns är JORDGUBBAR och nu när solen börjar titta fram så får de sin söta, friska smak! Sommargubbar är såklar det bästa, men jag njuter så mycket jag kan i nuet! Jag och Joel har shoppat hem jordgubbar som aldrig förr och ätit till frukost med mjölk, eller till mellanmål. Igår hade vi besök av en kär vän och då bakade jag kladdkakemuffins och serverade dem med färska jordgubbar! Det är att rekommendera :)


KLADDKAKEMUFFINS
to the people

125 g smör (alt. margarin/mjölkfritt/laktosfritt)

2 st ägg
3 dl strösocker

6 msk kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl

Börja med att sätta ugnen på 150 grader. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Vispa ägg och strösocker fluffigt i en bunke. Blanda de torra ingredirenserna i en annan bunke: kakao, bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl. Häll sedan över de blandade, torra ingredienserna i bunken med vispat ägg och socker. Vänd ned allt tills att det blir en smet (ganska tjock smet), häll sedan på smöret och vänd ned det. Viktigt är att du vänder ned, och att du inte vispar ihop ingredienserna för då förstar man fluffet. Tips: Använd en slickepott.

Ställ upp 6-8 st stora muffin formar på en plåt (ev. 12 st mindre) och lägg i smeten med hjälp av en sked!

Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter, har du mindre och fler formar ska de gräddas i 15 minuter.

Servera med färska jordgubbar! Vill du lyxa till det ännu mer så servera även en kula vaniljglass!
Passar perfekt till vårt klassiska, svenska fika!

Stephanies Kök

Mat i alla slags former har i alla tider varit ett hett ämne. I denna blogg kommer jag att publicera olika recept på förrätter, varmrätter, desserter och andra bakverk. Jag ser matlagning och bakning som en passion i livet. "Att laga mat ger mig vila" brukar jag säga till min man. Jag hoppas att jag med denna blogg ska kunna inspirera dig, oavsett om du är van att stå i köket eller ej. ♥Love/Stephanie♥

RSS 2.0