Fisksoppa red curry
FISKSOPPA red curry
2-4 port.
2 st laxfiléer
2 st torskfiléer
citronpeppar
2 st burkar med kokosmjölk
4 st potatisar (fast)
1 st stor msk röd curry paste
½ gullök eller 5 st stjälkar salladslök
½ lime
½ citron
½ krm salt
½ krm ingefärspulver
1 krm thaisalt.
Thaisalt kanske inte är det helt korrekta namnet på saltet, men det finns i thailändska och asiatiska affärer. Det fina med det saltet är att det smakar både sött och salt och lyfter därför smakerna.
Börja med att sätta ugnen på 150 grader. Skär sedan fiskfiléerna i tärningar och lägg dem i en ugnsform med lite mellanrum mellan varje bit. Krydda med citronpeppar och pressa saften från den halva citronen över fisken. Tillaga sedan i ugnen i ca 10 minuter.
Medan fisken tillagas ska vi göra själva soppan. Hacka löken i bitar, inte allt för små. Skala potatisen och skär dem i munsbitar. Fräs sedan på löken i en kastrull, se till att den inte bräns. Lägg i potatisen och häll sedan över kokosmjölken. Låt koka upp och tillsätt sedan röd curry paste och lime. Jag brukar pressa i all juice och sedan lägga ned limen, med skal och allt, bara för att den ska ge ifrån sig mer smak.
Pudra soppan med ingefära, salt och thaisaltet.
Pudra soppan med ingefära, salt och thaisaltet.
Låt småkoka i ca 8-10 minuter.
När fisken är klar kan du ta ut den ur ugnen och ställa den åt sidan. Soppan är klar när potatisbitarna är mjuka.
Lägg då upp portioner av fiskbitarna i skålar och håll soppan över med en slev. Dekorera med något grönt :)
Denna soppa passar perfekt som förrätt (ca 4st) eller huvudrätt (ca 2 st).
Smakrikt, hett och supergott!!
Kommentarer
Trackback